top of page

En annerledes Eftablues lørdag. 20 April


En anderledes Eftablues

LEVI HENRIKSEN & THOMAS MAARUD – BRA LANDSENS FOLK – DET ER HER VI KOMMER FRA

The Rolling Stones dro til rivieriaen for å spille inn Exile on Main Street, The Band stengte seg inne i Woodstock for å lage Music from the big pink, mens Levi Henriksen, Thomas Mårud og medmusikantene la igjen mobiltelefonene sine hjemme og isolerte seg inne på Finnskogen da februar var på sitt kaldeste, for å se om disse andre bandenes modus operandi også kunne benyttes av noen landsens gutter fra Kongsvinger, Hedmark.

«Det er her vi kommer fra» er Levi Henriksen og Thomas Måruds tredje plate, backet av bandet Bra Landsens Folk, betegnende nok oppkalt etter den kanskje beste novellen Flannery O’Connor noen gang skrev. For det er nettopp her, i det man gjerne kan kalle de norske «sørstatene», at gjengen har satt seg fore å dyrke fram sin egen rock-mytologi.

Nettopp det å spille inn musikken live på et lite samfunnshus på Finnskogen har gitt musikken en nerve, varme og skeiv intensitet bandet neppe hadde klart å dyrke fram på samme måte i et lite kjellerstudio i mer urbane omgivelser. Nærværet av norsk vinter preget både det musikalske og tekstmessige, og spesielt i «Blues for Johnny Cash» gjorde omgivelsene at det å spille inne sangen ble en svært personlig og sterk opplevelse: «Og jeg har snublet meg gjennom snøen i Rendalens sorte natt, tenkt å skyte en mann på Rena bare for å se ham dø / Og jeg har alltid vært velkommen der som bluesen bor, men når toget ropet navnet mitt er det noe som bare vil blø». Med låttitler som «Gi meg landet mitt tilbake», «Det er her vi kommer fra» og ikke minst sangen som er et nikk på hatten til landets største rockemusiker, og samtidig en skildring av selve musketertilværelsen, «Norge mitt Norge igjen», forsøker bandet å tegne sine bilder om og fra Europas siste utpost. Bilder tegnet med en nesten bibelsk oppfatning av at den man elsker, tukter man. For det er svært lite ved dette som handler om flaggveivende patriotisme. Snarere er plata en enkel konstatering av at «vi sier ikke det er dårlig, vi sier ikke det er bra, men det er her vi kommer fra og det er dette stedet som har vært med på å gjøre oss til folka vi er».

Nettopp dette voldsomme nærværet av land, av Norden, av hvor man kommer fra som en slags formel til å forstå hvem man er, gjør det også fristende å kaste blikket over grensegata til artister som for eksempel Lars Winnerbäck, Stefan Sundström og kanskje også, Ulf Lundell, som med sine ordrike assosiasjoner lenge har sunget om opphav og lengsel på en måte som kanskje ikke er blitt dyrket på samme måte i norsk rock.

Med ny puls i bandet fra trommeslager Finn Lilleseth og barytongitarist Morten Andreassen, har Levi Henriksen og Thomas Mårud også utviklet seg som låtskrivere fra de to første platene Herfra til Rockaway Beach (2005) og Bang bang rett ned (2007), og fra sitt musikalske eksil på Finnskogen har de maktet å gi ut en plate som musikalsk favner svært vidt. Fra neddempede, svevende, smått filmmusikkaktige «Byer uten elver», nesten norsk gothic i «Galgebakken roper», dampende deltablues i «Ei dame om dagen», klassisk, bredbent rock i «Gi meg landet mitt tilbake» og «Norge mitt Norge igjen» (og ja, den er skrevet sammen med Åge Aleksandersen og han er med og spiller og synger), til mer britiske toner i tittelsporet og kanskje den fineste sangen om tog noen gang skrevet på norsk, fremstår bandet med en musikalsk selvsikkerhet som forhåpentligvis vil gi lytteren en følelse av å lytte på ei norsk rockeplate som vil fortsette å leve videre i mange år. Og da har vi ennå ikke nevnt sannsynligvis den sykeste rockelåta på norsk på mange, mange år, der bandet – godt hjulpet av Stian Carstensen på trekkspill – slåss mot zombier, Marilyn Monroe, Ivar Aasen, Calle Jularbo, Marc Bolan og selvfølgelig satan sjøl for å klare å komme seg helskinnet gjennom et trekkspilltreff der det meste går galt. «Vi ble dumpa i ei celle og trua med noe skarpt / Av anmeldere fra Dagbla og folk med hitlerbart» – i låta «To metallguruer på trekkspilltreff». Et rock-album med original historiefortelling, også kommunisert på en ny måte på nett (www.deterhervikommerfra.no) med den profilerte forfatteren Levi Henriksen på høygir. Henriksen er også høyaktuell som manusforfatter bak Bent Hamers film «Hjem til jul», med premiere 12. november.

PRESSEN OM FORRIGE ALBUM «BANG BANG RETT NED» «Denne plata er et levende bevis på hva det går an å utrette med norsk rock så lenge artistene har noe å melde.» GEIR RAKVAAG, DAGSAVISEN «Bang i mål. … De beste tekstene I norsk rock hittil i år, framført med røff, maskulin sentimentalitet.» TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISA «Ei underlig vellykket plate, og du har trolig ikke hørt maken» RUNE WESTENGEN, ROMERIKES BLAD « … sammen skaper de en stemming som det er lett å la seg fange av…» GEIR VESTAD, HAMAR DAGBLAD «Anbefales» ROALD HANSEN, FIRDAPOSTtervjuer og mye mer.

Sjekk ut:

TRACKLIST:

1 DET ER HER VI KOMMER FRA

2 NORGE MITT NORGE IGJEN (M/ ÅGE ALEKSANDERSEN)

3 GALGEBAKKEN ROPER

4 JORDSKRED

5 TOG

6 LENKEGJENGEN (ER MITT HJEM)

7 GI MEG LANDET MITT TILBAKE

8 BYER UTEN ELVER

9 TO METALLGURUER PÅ TREKKSPILLTREFF

Det vil som vanlig bli salg av pølser i vaffel og utlodning med fine premier

cc kr 150,- for medlemmer

cc kr 200,- for ikke medlemmer


levi3
1 view0 comments

Komentarze


bottom of page